O ogrzewaniu podczerwienią krok po kroku

ogrzewanie na olej zużyty


Ogrzewanie na podczerwień to nowy sposób zapewnienia ciepła gospodarstwu domowemu w małych miejscowościach, na wsiach, czy dużych miastach. Dzięki zastosowanym technologiom daje to szansę poprawienia jakości powietrza, a jednocześnie jest bardzo opłacalne i wygodne w użyciu. Zastosowane technologie czynią ogrzewanie podczerwienią świetnym sposobem na bezemisyjne zapewnienie wysokiej temperatury nawet w bardzo dużym budynku. Nowoczesne rozwiązania są przyczyną tak dużej popularności ogrzewania podczerwienią w Polsce. Warto zainteresować się tym sposobem!



Tanie ogrzewanie

Ogrzewanie w dobrej cenie może być montowane we wszystkich pomieszczeniach mieszkalnych i domowych. Tańsze metody ogrzewania wykorzystywane są również podczas montażu ogrzewania w budynkach gospodarczych oraz w galeriach handlowych i wszelkiego rodzaju innych pomieszczeniach. Wszystko to sprawia, że posiadacze wszelkiego rodzaju budynków mogą je ogrzewać w bardzo oszczędny sposób i nie muszą martwić się o to, że kiedyś braknie im pieniędzy na kupno kolejnych materiałów grzewczych. Na dodatkowe oszczędności grzewcze pozwala fakt, że niektóre piece działają bez przerwy przez wiele godzin, a nawet dni. Nie trzeba na nich podnosić temperatury ani dorzucać nowych materiałów grzewczych pozwalających na przedłużenie okresu grzewczego.


Ogrzewanie spalinowe polega na dostarczaniu ciepła

ogrzewanie na olej zużyty

Ogrzewanie spalinowe

Ogrzewanie spalinowe polega na dostarczaniu ciepła uzyskanego w wyniku procesu spalania materiału zwanego paliwem. W tradycyjnych układach są to:

materiały stałe:
węgiel i jego pochodne (zobacz też: węgiel kamienny, węgiel brunatny, koks)
inne materiały palne (drewno, papier, odpady gospodarcze itp.)
materiały gazowe:
gaz miejski
gaz ziemny
mieszanka gazów: propanu i butanu,
materiały ciekłe:
ropa naftowa lub olej opałowy.

Piec opalany węglem ? izbowy

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.

Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie


Dodane: 02-05-2019 14:24